Sunday, January 1, 2017

#Junckerleaks

Na #offshoreleak, #siwssleaks, #luxleaks, #panamapers heeft het onvolprezen internationale consortium van onderzoeksjournalisten opnieuw de hand weten te leggen op een stapel genante documenten. Ditmaal gaat het om diplomatieke brieven die onomstotelijk bewijzen dat het Luxemburg van Juncker en het Nederland van Balkenende en Rutte al jarenlang steevast ieder Europees initiatief om belastingontwijking door grootbedrijven aan banden te leggen, hebben geblokkeerd. Laten we ze #junckerleaks dopen.

Nieuw is het niet. Het Europees parlement heeft vorig jaar zelfs een initiatief genomen tot het instellen van een onderzoek naar de handel en wandel van commissie-voorzitter Juncker bij het ombouwen van Luxemburg van een staal en kool staatje in een post-industriële belastingontwijkingsparadijsje. Na beterschap beloofd te hebben was de kous voor het parlement af. Met dit nieuwe bewijsmateriaal zal dat onderzoek naar alle waarschijnlijkheid worden geïntensiveerd.

Hoewel de rauwe data nog niet beschikbaar zijn op de website van het consortium noemt het artikel in the Guardian expliciet Nederland als een van de grote medestanders van Juncker in het voorkomen van Europese regelgevinf tegen belastingontwijking door multinationals. Ook dat was al bekend. Der Spiegel berichtte eind 2015 al dat uit geheime notulen van dezelfde Code of Conduct Group on Business Taxation waar de diplomatieke onthullingen van #Junckerleaks betrekking op hebben, bleek dat Nederland al jarenlang hetzelfde doet: sinds 2012 bij monde van sociaal-democraat Dijsselbloem en (eerst) Weekers en (daarna) Wiebes.

Bovendien leerde het eerdergenoemde onderzoek van de onderzoekscommissie van het Europees parlement al in juni vorig jaar dat Nederland, samen met Luxemburg en Ierland, een van de hardnekkigste verdedigers van fiscale autonomie voor het grootbedrijf is. Het chronologisch overzicht dat in annex drie van het onderzoek was bijgevoegd somt de volgende momenten van obstructie op:
  • 15 Mei 2009: Nederland en België maken bezwaar tegen een geharmoniseerde behandeling van onbelaste uitgaande bedrijfswinsten.
  • 25 Mei 2010: Nederland, Luxemburg en België betonen zich tegenstander van het aanpakken van verschillen in belastingregels en menen dat dit niet onder het mandaat van de code of conduct group valt.
  • 11 April 2011: Nederland en Luxemburg weigeren mee te werken aan uitbreiding van het onderzoek naar verschillen in belastingregels.
  • 26 Mei 2011: Nederland, Luxemburg en het Verenigd Koninkrijk dringen er op aan om geen verder onderzoek te doen naar belastingontwijking via beleggingsfondsen.
  • 29 Mei 2013: Nederland, Luxemburg en België zijn tegen een omvattende evaluatie van de verschillende fiscale regelingen in de EU op het gebied van patenten.
  • 3 Juni 2013: Nederland, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Luxemburg hebben de hervorming van hun patentregelingen verder uitgesteld.
Als u volgende keer weer eens een Nederlandse liberaal of sociaaldemocraat vol op het orgel ziet gaan over hoe belastingontwijking de rechtsstaat en de verzorgingsstaat ondermijnt en hoe urgent het is dat daar paal en perk aan wordt gesteld, denk dan nog eens terug aan deze blog en de links die het bevat naar documenten die het tegendeel bewijzen.