Monday, March 30, 2015

PowNed en het Maagdenhuis

Op Facebook en Twitter circuleert een filmpje waarmee PowNed eens en voor al het hoogdravende Maagdenhuisvolk meent te hebben ontmaskerd als een stelletje blowende uitvreters. Hilariteit alom: het Nederlandse klootjesvolk ziet zich bevestigd in haar eigen lekkere gelijk. Zie je wel: langharige nietsnutten. En nu de lange lat erover! 

Je vraagt je af wat PowNed heeft bezield om met gevaar voor eigen leven deze stoere 'undercover' opnames te maken. Ooit was PowNed een stoute populistische zender die met onorthodoxe middelen de Nederlandse elite het bloed onder de nagels haalde. Ik heb er vaak met veel genoegen naar zitten kijken. Hoe onze zelfgenoegzame, volgevreten, gemakzuchtige gezagsdragers zich geen raad wisten met de zuigende, treiterende vragen van een Rutger Castricum. Eindelijk journalisten die niet als hoogste levensdoel hadden om op de koffie te worden uitgenodigd bij minister x, commissaris y en burgemeester z, maar die vrij en onverveerd aantoonden dat onze lokale keizertjes zonder kleren gingen. Speaking truth to power – het kon dus wel.

Maar inzake het Maagdenhuis slaat PowNed nu al weken lang de plank volledig mis. Snapt de redactie dan werkelijk niet dat de zaak waar het om gaat de abominabele staat van de Nederlandse publieke sector is? Begrijpt de redactie dan echt niet dat wat de bezetters motiveert diezelfde ergernis over de zelfverrijking en arrogantie van de Nederlandse bestuurlijke kaste is die ook de beste reportages van PowNed bezielde? Ziet de redactie niet dat de tegenstanders van staf en studenten diezelfde vermaledijde elite is die PowNed in haar wilde jaren met zoveel goesting aanviel? Begrijpt de redactie dan echt niet dat in gevallen als deze het aloude adagium: de vijand van mijn vijand is mijn vriend, zwaarder moet wegen dan goedkope aanvechtingen om een undercover prutfilmpje in elkaar te draaien dat de wet-en-orde sentimenten van de gemiddelde Nederlander kietelt? De goede zaak is ook hier en nu belangrijker dan wat gemakkelijke clicks.

Met dit filmpje heeft PowNed zich verlaagt tot het niveau van het Spie├čb├╝rgertum. En laten we wel wezen: dat speelt de elite in de kaart. Van het stoute, anti-elitaire, licht anarchistische populisme van weleer blijft dan namelijk weinig over.

Alleen als het volgende undercoverfilmpje gaat over de bijzonder beheer afdelingen van een ABN Amro, ING of Rabobank ben ik bereid mijn mening te herzien. Eerder niet. No comments:

Post a Comment