Thursday, June 25, 2015

Leve de -race-to-the-bottom!

Deze week gaat mijn column in De Groene Amsterdammer over het zogenaamde 'Presidentenplan': een voorstel van Juncker, Tusk, Draghi, Schulz en Dijsselbloem (‘President’ van de Eurogroep, al mag het zo niet heten) over hoe de toekomst van de Europese Monetaire Unie er uit zou moeten zien. De nieuwspraak tiert in het document zo welig dat ik er een reeks columns aan had kunnen besteden. Maar omdat ik maar 750 woorden heb en er over twee weken vast wel iets anders ongehoords te bespreken valt, moest ik me tot een column beperken. Daarom in deze blog nog wat strooigoed uit het rapport.
De twee fasen-structuur (zie column) is gebaseerd op de hoop dat tussen nu en 2017 de economische groei in de Eurozone zo rap aantrekt (op Griekenland na) dat kiezers tegen die tijd – overwelmt als zij zijn door hun nieuw verworven consumptiegeluk – de politieke blunders uit de crisis allang weer vergeten zijn. Staat te bezien uiteraard; en blunders blijven blunders, hoe lang geleden ze ook zijn gebeurd.

Belangrijker is de impliciete aanname dat kiezers simpel volk is dat vreten boven democratie plaatst en bij voldoende economische groei bereid is een verdere afkalving van nationale soevereiniteit (in het document ‘gedeelde’ soevereiniteit genoemd – een analyse op zichzelf waard) en dus van nationale democratie voor lief te nemen. Of, zoals het in sociaal-wetenschappelijk jargon heet: grotere output legitimiteit (kort: brood en spelen) compenseert geringere input legitimiteit (democratische inspraak en medezeggenschap. Op die aanname is al 64 jaar het Europese project gebaseerd.

Maar het schokkendste vond ik deze passage:

Deze unie moet op vier pijlers rusten: de invoering van een systeem van autoriteiten voor het concurrentievermogen (‘Competitiveness Authorities’) 
in de eurozone; een versterkte implementatie van de procedure bij macro-economische onevenwichtigheden; een sterkere focus op werkgelegenheid en sociale prestaties, en op een betere coördinatie van economisch beleid binnen een vernieuwd Europees Semester.
En dan gaat het me vooral om de eerste ‘pijler’, die van de nationale concurrentieautoriteiten die vanuit Brussel, door de Europese Commissie, zouden moeten worden aangestuurd. Het mandaat voor de autoriteiten luidt als volgt:
te onderzoeken of de loonontwikkeling gelijke tred houdt met de productiviteit en deze vergelijken met de ontwikkelingen in andere landen van de eurozone en in de voornaamste vergelijkbare handelspartners.
Niet alleen impliceert dit een staat binnen een staat binnen een staat en daarmee een verdere uitbreiding van technocratisch bestuur door economen en daarmee een verdere uitholling van democratie-zoals-wij-die-kennen. Ook komt het neer op de ‘constitutionalisering’, om het zo maar te zeggen, van hetzelfde neomercantilisme dat in de Eurozone het grootbedrijf zoveel goeds heeft gebracht maar burgers en huishoudens zoveel slechts: winst- en spaarrecords voor het bedrijfsleven, krimp en schulden voor de budgetten van huishoudens.
Nergens komt het doel van de Monetaire Unie zo duidelijk naar voren als in dit soort passages. Weg met de vrije organisatie voor vakbonden, weg met het stakingsrecht, en ophouden met het stellen van onverantwoorde looneisen door ouderwetse, achterhaalde bonden. Of nog scherper geformuleerd: breek de onderhandelingsmacht van de factor arbeid nog meer af, jaag de arbeidsinkomensquote (dat deel van het nationaal inkomen dat naar de factor arbeid gaat) nog verder naar beneden, en maak van de hele wereld een groot afvalputje.
Leve de race-to-the-bottom!

En daar staan de handtekeningen van maar liefst twee sociaaldemocraten onder.
16 comments:

 1. In 2 minuten met commentaar van oud-Economic Hitman John Perkins die jarenlang voor de "elite" werkte maar uiteindelijk wroeging kreeg en klokkenluider werd:

  "Economic Hitmen"
  https://www.youtube.com/watch?v=j8ckm5Dpeio

  En specifiek over Griekenland:

  "An Economic Hit Man Speaks Out: John Perkins on How Greece Has Fallen Victim to "Economic Hit Men"
  http://tinyurl.com/pzfnfty

  ReplyDelete
 2. Bent u in een financiële crisis? Heeft u een lening nodig heeft om uw huis te herfinancieren, of uitbreiden van uw bedrijf? Heeft u lening nodig hebt om dringende schulden te vereffenen en verblijf met één geldschieter? Heeft u behoefte lening af te betalen uw facturen etc? variërend van $ 10.000 tot $ 150,000,000.00 USD / EURO / pond. Geen onderpand, geld overgemaakt op uw rekening binnen 24 uur na goedkeuring. Als u geïnteresseerd bent in het verkrijgen van een lening zijn, aarzel dan niet om uw aanvraag te sturen naar ons via e-mail: Barclaysbank.plc198@gmail.com

  ReplyDelete
 3. Ik wil mev Westhood bedanken voor het geven van een lening aan mij, ik heb een getuigenis gevonden van hoe een vriend een lening heeft ontvangen van apexloans en ik heb een lening aangevraagd en mijn lening gekregen. Als u een dringende lening vandaag nodig hebt, vermijd internetfraude vandaag de dag om legitieme leningen via e-mail aan te vragen; apexloans@yahoo.com

  ReplyDelete
 4. Hallo iedereen die een legitieme lening ontvangt zijn altijd een groot probleem geweest voor klanten die financiële problemen hebben en een oplossing nodig hebben. De kwestie van het krediet en zekerheden zijn iets dat klanten zijn altijd bezorgd over bij het zoeken naar een lening van een legitieme geldschieter. Maar ... we maakten dat verschil in de lenende industrie. We kunnen zorgen voor een lening van $10.500 range. A $9500.000.000 zo laag als 2% rente neem dan onmiddellijk reageren op deze e-mail: (carlosfinancialcompania@yandex.com)

  Onze diensten omvatten de volgende:
  Consolidatie van de schuld
  tweede hypotheek
  Business Leningen
  persoonlijke leningen
  internationale leningen
  Lening voor elk type
  familie lening
  E.T.C

  Geen sociale zekerheid en geen credit check, 100% garantie. Het enige wat je hoeft te doen is ons laten weten precies wat je wilt en wij zullen ervoor zorgen dat uw droom die uitkomt. (Loan bedrijf). Hij zegt JA wanneer uw banken nee zeggen. Tot slot, financieringsmaatschappij leningen aan kleinschalige, tussenpersonen, kleinschalige financiële instellingen, want we hebben onbeperkt kapitaal. Voor meer informatie over hoe je een lening te krijgen, neem dan contact met ons op, reageer dan direct op deze e-mail: (carlosfinancialcompania@yandex.com)

  ReplyDelete
 5. Hallo iedereen die een legitieme lening ontvangt zijn altijd een groot probleem geweest voor klanten die financiële problemen hebben en een oplossing nodig hebben. De kwestie van het krediet en zekerheden zijn iets dat klanten zijn altijd bezorgd over bij het zoeken naar een lening van een legitieme geldschieter. Maar ... we maakten dat verschil in de lenende industrie. We kunnen zorgen voor een lening van $10.500 range. A $9500.000.000 zo laag als 2% rente neem dan onmiddellijk reageren op deze e-mail: (carlosfinancialcompania@yandex.com)

  Onze diensten omvatten de volgende:
  Consolidatie van de schuld
  tweede hypotheek
  Business Leningen
  persoonlijke leningen
  internationale leningen
  Lening voor elk type
  familie lening
  E.T.C

  Geen sociale zekerheid en geen credit check, 100% garantie. Het enige wat je hoeft te doen is ons laten weten precies wat je wilt en wij zullen ervoor zorgen dat uw droom die uitkomt. (Loan bedrijf). Hij zegt JA wanneer uw banken nee zeggen. Tot slot, financieringsmaatschappij leningen aan kleinschalige, tussenpersonen, kleinschalige financiële instellingen, want we hebben onbeperkt kapitaal. Voor meer informatie over hoe je een lening te krijgen, neem dan contact met ons op, reageer dan direct op deze e-mail: (carlosfinancialcompania@yandex.com)

  ReplyDelete
 6. Als u contact moet opnemen met een bedrijf om een online lening te verkrijgen met een lage rente van 3% en betere betalingsplannen / -plannen, neemt u contact op met de ONLINE ACCESS LENO COMPANY. Hij weet ook niet dat ik dit doe, maar vanwege de vreugde in mij, ben ik erg blij en wil ik dat mensen meer weten over dit geweldige bedrijf dat echt leningen biedt, het is mijn gebed dat GOD hen meer zegen terwijl ze lachten de gezichten van mensen. U kunt per e-mail contact met hen opnemen via {directaccesservice @ gmail. com} of whatsapp @ +16315735726

  ReplyDelete
 7. Buen dia,

  Ofrecemos préstamos a personas que necesitan baja asesor financiero
  tasa de interés del 2%. Con el fin de obtener un préstamo con este
  Ahora, usted puede controlar la cantidad exacta del préstamo que necesita, y
  el momento en el que hablar de pagar el préstamo. si tan interesado,
  Por favor introduzca una información detallada es válida, por favor
  en contacto con nosotros con nuestros artículos, por lo que podemos seguir enviando
  Nuestras condiciones de crédito.
  Empresa e-mail: instantloanservice60@gmail.com

  CRÉDITO información necesaria.
  Nombre de pila:
  los padres:
  Número de teléfono:
  Cantidad necesaria como préstamo:
  Propósito del préstamo:
  Duración del préstamo:
  Ingreso mensual:
  Quisiera pedir préstamos en línea antes (sí o no)
  NUESTRA EMPRESA CONTACTO:

  Gerente de la empresa David Huson
  Empresa e-mail: instantloanservice60@gmail.com
  El lema de la compañía: Tu felicidad es nuestro precio por un buen servicio (recepción
  su situación financiera es todo lo que quieras)

  Saludos,
  JORGE JIMENEZ

  ReplyDelete
 8. Hallo...

  Beste aanvrager, ik ben Mr. Favour Melody World Best Loan Offer Company .. Wij zijn een internationaal kredietbedrijf. Het is een financiële mogelijkheid voor uw deur Wij bieden zakelijke en persoonlijke leningen, enz., Zolang het betrekking heeft op financiële hulp .. Solliciteer vandaag en u zult een lening krijgen.

  Meld u nu aan voor uw zeer lage rentevoet van 2% lening!

  * Wij bieden lening in EURO EN DOLLAR
  * Leen tussen 5000USD en 50.000.000.00USD
  * Kies tussen 1 tot 35 jaar om terug te betalen.
  * Flexibele leenvoorwaarden en -voorwaarden.
  * Het is een wereld van geluk met ons om die vreugde van jou terug te brengen door vandaag een lening bij ons aan te vragen ...

  Al deze plannen en meer, neem nu contact met ons op per e-mail voor meer info .. ( favourworldbest990@outlook.com ) OF SMS NU NU +1979 217 5094

  E-mail ons nu: favourworldbest990@outlook.com

  Je wereld een betekenis geven.

  Vriendelijke groeten.

  World Best Loan Company Aanbieding ..

  ReplyDelete
 9. Sky World-lening Firm, we verstrekken leningen tegen een rente van 3%. skyworldloanfirm@gmail.com
   

  Goede dag meneer / mevrouw.

  Wij zijn een particuliere onderneming en we bieden leningen tegen lage rentevoeten bij het bepalen van het bedrag van de lening tussen 100 miljoen leningvoorzieningen van een lening van $ 1.000 dollar voor bedrijfsontwikkeling: concurrentievoordeel voor rand / zakelijke expansie.

  We bieden een verscheidenheid aan leningen

  * Persoonlijke leningen (beveiligd en onbeveiligd)
  * Zakelijke leningen (beveiligd en onbeveiligd)
  * Consolidatielening
    
  Geen vooruitbetaling.

  We danken u dat u de tijd hebt genomen om deze advertentie te lezen.
  Stuur vandaag nog een e-mail naar ons voor meer informatie en vragen
  skyworldloanfirm@gmail.com
  skyworldloanfirms@yahoo.com


  Sarah Williams.

  ReplyDelete
 10. Hello Everybody,
  My name is Mrs Sharon Sim. I live in Singapore and i am a happy woman today? and i told my self that any lender that rescue my family from our poor situation, i will refer any person that is looking for loan to him, he gave me happiness to me and my family, i was in need of a loan of S$250,000.00 to start my life all over as i am a single mother with 3 kids I met this honest and GOD fearing man loan lender that help me with a loan of S$250,000.00 SG. Dollar, he is a GOD fearing man, if you are in need of loan and you will pay back the loan please contact him tell him that is Mrs Sharon, that refer you to him. contact Dr Purva Pius,via email:(urgentloan22@gmail.com) Thank you.

  ReplyDelete
 11. Goede dag
  Heb je een lening nodig om je rekeningen te betalen? studentenlening, schuldconsolidatielening, ongedekte lening, risicokapitaal, heeft u een persoonlijke of zakelijke lening nodig? Heeft u een lening nodig voor andere doeleinden of heeft u een lening nodig om te investeren in de fabriek Zakelijk bedrijf, enz. Neemt u dan vandaag nog contact met ons op voor een lening in het E-mailadres ... {donaldleeloaninvastmentcompany@gmail.com} We bieden de grootste lening van 100 miljoen dollar, en we bieden leningen in ponden, dollars en in euro's tot 5.000.000,00. Wij bieden 2% rente lening voor de duur van 1-30 jaar. We geven u twee maanden bedenktijd voordat de maandelijkse betaling begint. .... kom alsjeblieft terug naar ons via het E-mail hierboven.
  Beste wensen
  Donald Lee.

  ReplyDelete
 12. Ik wil de heer westhood bedanken voor het geven van een lening. Ik heb een getuigenis gevonden van hoe een vriend een lening kreeg van apexloans en ik vroeg om een ​​lening en kreeg mijn lening. Als u vandaag een dringende lening nodig hebt, vermijd dan internetfraudeurs om legitieme leningen via e-mail aan te vragen; apexloans@yahoo.com

  ReplyDelete
 13. Hallo,

  Ik ben de heer Collins Mark, een legitieme, gerenommeerde geldschieter. Wij zijn een bedrijf met financiële ondersteuning. We lenen fondsen uit aan particulieren in
  financiële ondersteuning nodig hebben, of geld nodig hebben om rekeningen te betalen, om te investeren in het bedrijfsleven. Ik zal u graag een lening aanbieden. E-mail ons nu via

  (Collinsmark640@gmail.com)

  Naam van de begunstigde:........
  Land: ............. Что это аккупация?

  Bedrag vereist ............
  Leentijd: ...........
  Telefoonnummer.............
  Seks:............
  Thuisadres:......

  Vriendelijke groeten.
  Collins Mark

  ReplyDelete
 14. Ik wil mr westhood bedanken voor het geven van een lening. Ik heb een getuigenis gevonden van hoe een vriend een lening kreeg van apexloans en ik vroeg om een ​​lening en kreeg mijn lening. Als u vandaag een dringende lening nodig hebt, vermijd dan internetfraudeurs om legitieme leningen via e-mail aan te vragen; apexloans@yahoo.com

  ReplyDelete
 15. Ofrecemos todo tipo de apoyo financiero a todas las personas que necesiten un préstamo, como un préstamo comercial, un préstamo personal, un préstamo de inversión, una consolidación de deuda y una compra de vivienda, etc. Ofrecemos un préstamo a una tasa de interés muy baja del 2% . Este programa de financiamiento permite a un cliente disfrutar de una baja amortización de intereses.

  * Préstamos personales
  * Préstamos de consolidación de deuda.
  * Préstamos de negocios
  * Préstamos para la educación
  * hipotecas

  Sinceramente,
  Enviar respuesta solo a este correo electrónico: instantloanservice60@yahoo.com

  ReplyDelete
 16. Hallo,

  Op zoek naar een schuldenconsolidatielening, ongedekte leningen, zakelijke leningen, hypothecaire leningen, autoleningen, studieleningen, persoonlijke leningen, risicokapitaal, enz.! Ik ben een particuliere kredietverstrekker, ik verstrek leningen aan bedrijven en particulieren met een lage en redelijke rentevoet van 2%. Email naar:
  christywalton355@gmail.com

  ReplyDelete